лого ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ - СИЛИСТРА

Информация

пл. „Свобода“ 6, 7500 Силистра

artgallery_silistra@abv.bg

посещения: 4 929

Свали

Социални Линкове:

За Контакти

Туристически дестинации Художествени галерии

Описание:Художествена галерия – СилистраХудожествена галерия – Силистра е разположена в центъра на града и е най – представителната и емблематична сграда. Построена е през 1892 год. в стил късен Сецесион. От 3 Март 1972 година в нея се помещава Художествената галерия, чиято колекция наброява над 1500 творби в областта на живописта, графиката, скулптурата.

В колекцията й има забележителни творби на класиците на Българското изобразително изкуство, между които Владимир Димитров – Майстора, Златю Бояджиев, Стоян Венев. Дечко Узунов, Бенчо Обрешков, Атанас Михов, Светлин Русев и други.

 Освен постоянната експозиция на вторият етаж, първият е обособен за временни изложби на изявени художници от гр. Силистра и страната.  Изключително популярна е зала 13 на втория етаж, където сред творбите от постоянната колекция редовно се провеждат представяния на книги, рецитали, камерни концерти и други. В този си вид Силистренската художествена галерия е утвърдена, като един истински музей на българското изобразително изкуство и значим център в културния живот на Силистра.

Споделете: