лого Народно читалище Просвета 1919 село Красен

Информация

общ. Иваново, с. Красен, ул. "Възраждане" №4

chitaliste_krasen@abv.bg

посещения: 6 383

Свали

Социални Линкове:

За Контакти

Народни читалища

Описание:

Народно читалище "Просвета 1919" с. Красен действащо читалище, регистрирано под номер 82 в Министерство на Културата на Република България.

Културното наследство е ценен ресурс за местно и регионално развитие, а читалището е важен участник с потенциал за популяризиране на културата и допринасящ за местното развитие.

През своята история читалището има своята завоювана позиция за работа в подкрепа на общността и през годините е спечелило доверието на хората. 

 

Любителско творчество:

* Група за Автентичен Фолклор "Красенски кехлибар".

* Група за пресъздаване на обичаи.

* Детска Лазарска група.

* Детска Коледарска група.

* Сборна вокална група "Трепетлика".

 

Развитие на доброволчеството​:

* Съвмества работа с хора от Пенсионерски клуб и Клуба на инвалида село Красен

* Работа с деца от детската градина.

 

Материално-техническа база на читалището:

* Масивна двуетажна сграда в добро състояние.

Материалната база на читалището включва:

сграден фонд, читалищно оборудване което за съжаление е доста остаряло като:  
-смяна на сценична техника в киносалона
-подмяна на столове, маси
-закупуване на озвучителна техника
-набавяне на нова литература
-подкрепа на художествената дейност на съставите.

Читалището има сключена застраховка с "ДЗИ-Общо застраховане" ЕАД по проект "ОБНОВЛЕНИЕ, МОДЕРНИЗАЦИЯ И РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ЧИТАЛИЩНАТА СГРАДА" по мярка 321

 


100-годишен юбилей от създаването на Народно читалище „Просвета – 1919г.“ в село Красен


Заместник областният управител на област Русе Валентин Колев присъства на тържественото честване на 100-годишния юбилей от създаването на Народно читалище „Просвета – 1919г.“ в село Красен.

„Всички знаем, че в годините назад нашите предци не са жалили своите труд и средства, за да създадат на доброволни начала училища, читалища и други културни институции! Не знам какво се е случило преди 100 години в Красен, но със сигурност е имало хора, които са мислили за бъдещето! Читалището е създадено точно в годината след края на Първата световна и преходните Балканска и Междусъюзническа войни и тогава на фона на цялата разруха в държавата е имало хора, които са разбирали, че традициите трябва да се пазят, а поколенията да се възпитават в българщина! Те заслужават нашата почит и днес ние трябва да преклоним глава пред тях и делото им!

В настоящото ние трябва да помним това, което те се направили, да съхраняваме традициите и да ги предаваме на нашите деца, като същевременно ги научим и самите те да опазят и предадат на тези след тях заветите на предците ни!

Честит юбилей! Пожелавам Ви здраве и все така бодър дух!“ заяви заместник областният управител пред присъстващите.

Също така той допълни, че институцията читалище е уникална за световната култура и история и всички трябва да бъдем горди с това.

Програмата беше изпълнена с множество песни и танци, както и с рецитали на патриотични стихотворения. Репертоарът включваше още изпълнения на децата от детска градина „Българче“с. Красен, лазарска група „Китка“, както и на танцов състав „Хороселци“ при Народно читалище „Възраждане“ –с. Щръклево. От своя страна група за Автентичен филклор „Красенски кехлибар“ към НЧ „Просвета-1919г“  пресъздаде част от типичните за него край народен обичаи “Лъчитба“. Кулминацията беше участието на фолклорно танцово студио „Зора“ към Общинския младежки дом в Русе. Гостите се насладиха и на изпълнението на стари градски песни.

В края на тържеството всеки имаше възможността да опита от уникална торта, изработена под формата на книга специално за годишнината.

Библиотечният фонд на читалището наброява над 11 хиляди тома и непрекъснато се обогатява, а първото училище в населеното място е открито още през 1874 г.

Сред официалните гости бяха още кметът на кметство Красен Йорданка Чурова, общински съветници, както и г-жа Мануела Симеонова, експерт от Регионален център „Читалища“ – Русе и член на Върховния съвет на Съюза на народните читалища в България, която беше и водещ на събитието. Освен множеството поздравителни адрес, сред които от Министерството на културата и областния управител на област Русе Галин Григоров, читалищното настоятелство беше удостоено с грамота и медал от Съюза на народните читалища.

 

Годишен финансов отчет можете да изтеглите от ТУК

 

Народно читалище "Просвета 1919" село Красен:

Председател: НЕВЯНКА ИВАНОВА

 

Телефон:

+359 877 152 218 ; +359 883 417 649

Споделете:

Подобни фирми